Norge har over 300 milliardærer, og det blir stadig flere av dem. En av disse er John Fredriksen som topper listen over Norges rikeste. Fredriksen som er født i Oslo, bor i London og er kypriotisk statsborger, har tjent sin formue innen olje og som skipsreder. Han er verdt mer enn dobbelt så mye som den nærmeste rivalen på riking-listen med en formue på nærmere 100 milliarder kroner. Til tross for stor risiko var Fredriksens rederi et av de få som fortsatte å jobbe under krigene i Irak–Iran på 1980-tallet. Risikoen lønte seg, noe som resulterte i at oljetankerflåten hans nå er verdens største.

Elvebåter og matbutikker kan være lukrativt

Med en formue på 52 milliarder er Torstein Hagen helt i teten på Norges rikeste-toppen. Grunnleggeren, administrerende direktør og styreformann i Viking Cruises startet selskapet i 1997 i en alder av 54 år. I oppstartfasen hadde han fire elvebåter i Russland. Hagen begynte å tilby hav-cruise i 2015 og har nå seks passasjerskip. Hagen solgte 23 % av Viking Cruises i 2016 for totalt 672 millioner dollar. Odd Reitan er en annen milliardær som har tjent pengene sine uten å være involvert i skips- eller energiindustrien. Han er grunnlegger av den kjente supermarkedkjeden Rema 1000 og sitter på en samlet formue på om lag 44 milliarder kroner.

Kjell Inge Røkke og gode formål

Johan Johansson er grunnleggeren av NorgesGruppen, som inkluderer merkene Meny, Kiwi, Joker og Spar og er verdt rundt 40 milliarder kroner. Han holder en lav profil til tross for at han eier rundt 70 % av NorgesGruppen. En annen og mer profilert milliardær er Kjell Inge Røkke. Som hovedeier av Aker ASA, ligger han på topp 10-listen over Norges rikeste. Røkke startet karrieren med oppkjøp av en fisketråler i USA i 1982, og etter hvert bygget han opp en verdensomspennende fiskerivirksomhet. I dag er Aker ASA et av Norges største selskaper, men Røkke har annonsert at han vil gi bort store deler av formuen til gode formål.

Johan Henrik Andresen og Arne Wilhelmsen

Johan Henrik Andresen som siden 1998 har vært eier av selskapet Ferd, er også godt plassert i toppsjiktet over milliardærer. Ferd er blant av de største privateide selskapene i Norge. Det er et investeringsselskap med beholdninger i selskaper innen finans og næringsliv, i tillegg til en stor eiendomsportefølje. Arne Wilhelmsen var også med å grunnlegge Royal Caribbean Cruises. RCC er et av verdens største cruiseskip-linjer og var den første linjen som startet med aktiviteter som blant annet skøyter og fjellklatring til sjøs. Han og familien eier også en av Norges største eiendomsselskaper, Linstow AS, med hovedkontor i Oslo.

En av de yngste milliardærene i verden

Ole Andreas Halvorsen er medstifter og konsernsjef i sikringsfondet Viking Global Investors som er basert i Connecticut, USA. Han forblir norsk statsborger, men bor for tiden i USA. Halvorsen jobbet innen bankinvesteringer hos Morgan Stanley etter å ha fullført studiene og fikk en seniorstilling hos Tiger Management Corp. Senere var han med på å grunnlegge Viking Global Investors. Mange synes det er spennende med verdens rikeste personer. Som den tredje yngste milliardæren i verden finner vi den 24 år gamle Gustav Magnar Witzøe. Han eier nesten halvparten av det norske oppdrettsselskapet Salmar. Dette var en gave fra faren som han mottok på 19-årsdagen sin.

Petter Anker Stordalen

Ikke helt på toppen av listen over de rikeste, men ikke langt unna. Petter Stordalen er kanskje Norges mest profilerte milliardær. Han begynte å jobbe i matbutikken til faren sin som 10-åring. Petter Anker Stordalens formue kommer gjennom investeringer i hotellkjeden Nordic Choice. Han og hans tre barn eier hotellkjeden, som er Skandinavias største og har 180 hoteller i fem land. I 2018 overførte han nesten alle eierskap, men ingenting av kontrollen av hotellkjeden, til barna sine. Investeringsselskapet hans eier også en betydelig eiendomsportefølje og en stor samling med verdifulle kunstverk. Stordalen er kjent for å støtte vitenskapelige forskningsprogrammer og brenner for miljøsaker.